Kurzy ATAC

Šťava z koreňa petržlenu

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z koreňa petržlenu

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

36 kcal

Energia kJ

151 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

7 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (7 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.1 %) Sacharidy (81.3 %) Tuky (5 %) Vláknina (5.6 %)

Petržlen koreňová (Petroselinum crispum) je hojne rozšírenou koreňovou zeleninou v miernom zemepisnom pásme, pôvodne pochádza z východného Stredozemia.

Šťava z koreňa petržlenu a zdravie

Koreň petržlenu obsahuje silice, ktoré pôsobia diureticky (močopudne), oi mierne znižujú krvný tlak a zvyšujú sekréciu tráviacich enzýmov. Petržlen je aj zdrojom karoténov, predovšetkým beta-karoténu, pýši sa tak aj antioxidačnými účinkami. Zastupuje vyšší podiel draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievneho systému.

Šťava z koreňa petržlenu v kuchyni

Šťava z koreňa petržlenu sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín, často býva používaná ako základ týchto zmesí. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.