Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
229 kcal
Energia kJ
958 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
1.5 g
Tuky
15 g
Vláknina
2 g
Žerucha siata je listová zelenina, svoj pôvod má na Blízkom východe. V kuchyni sa používajú listy aj naklíčené výhonky.
Šťava z klíčkov žeruchy je – rovnako ako šťava z klíčkov ostatných potravín – enormne bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky a šťavy z nich obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Šťava z klíčkov žeruchy je významným zdrojom niektorých minerálnych látok - najviac draslíka a vápnika.
Šťava z klíčkov žeruchy sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín.
Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>