Kurzy ATAC

Šťava z klíčkov žeruchy

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z klíčkov žeruchy

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

229 kcal

Energia kJ

958 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

1.5 g

Tuky

15 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (1.5 g) Tuky (15 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (36.5 %) Sacharidy (2.7 %) Tuky (59 %) Vláknina (1.7 %)

Žerucha siata je listová zelenina, svoj pôvod má na Blízkom východe. V kuchyni sa používajú listy aj naklíčené výhonky.

Šťava z klíčkov žeruchy a zdravia

Šťava z klíčkov žeruchy je – rovnako ako šťava z klíčkov ostatných potravín – enormne bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky a šťavy z nich obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Šťava z klíčkov žeruchy je významným zdrojom niektorých minerálnych látok - najviac draslíka a vápnika.

Šťava z klíčkov žeruchy v kuchyni

Šťava z klíčkov žeruchy sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín.
Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.