Kurzy ATAC

Šťava z kivi

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z kivi

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

76 kcal

Energia kJ

314 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.7 %) Sacharidy (83.6 %) Tuky (8.4 %) Vláknina (1.3 %)

Kiwi je plodom aktinídie lahodnej (Actinidia deliciosa) s hnedou a chlpatou šupkou. Dužina je zelená, chuť je lahodne sladká. Veľkosť plodov vrátane ich tvaru pripomína slepačie vajcia. Pôvodne pochádza z Číny.

Šťava z kiwi a zdravie

Šťava z kiwi je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a vitamín C. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy tak má vplyv na činnosť srdca a ciev. Je zdrojom enzýmu actinidínu, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - v tomto smere napomáha tráveniu. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z kiwi v kuchyni

Šťava z kiwi sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Šťavu z kivi je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.