Kurzy ATAC

Šťava z jahôd

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z jahôd

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

51 kcal

Energia kJ

210 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.5 %) Sacharidy (83.3 %) Tuky (7.2 %) Vláknina (2 %)

Jahody sú plody jahody obyčajnej (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť.

Šťava z jahôd a zdravie

Šťava z malín je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z jahôd má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Je bohatým zdrojom antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Šťava z jahôd má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z jahôd v kuchyni

Šťava z jahôd sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z jahôd je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.