Kurzy ATAC

Šťava z jablka

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z jablka

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

67 kcal

Energia kJ

278 kJ

Bielkoviny

0.2 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.2 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 %) Sacharidy (94.5 %) Tuky (2.7 %) Vláknina (1.5 %)

Jablko (malvice) je plod jablone (Malus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g.

Šťava z jablka a zdravie

Šťava z jablka je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z jablka tak má vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z jablka má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z jablka v kuchyni

Šťava z jablka sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z jablka je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.