Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
100 kcal
Energia kJ
418 kJ
Bielkoviny
0.5 g
Sacharidy
23 g
Tuky
0 g
Vláknina
0.8 g
Hroznové víno sú plody (bobule) révy vínnej (Vitis vinifera). Pestuje sa predovšetkým na výrobu vína, existuje tak celý rad odrôd, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou, chuťou i nutričným zložením. Pôvodne pochádza z južnej a strednej Európy, dnes sa pestuje v miernom pásme celého sveta.
Šťava zo zmesi ovocia je bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a antioxidanty. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z hrozna má vplyv na činnosť srdca a ciev, imunitného systému a nervovej sústavy. Lisovaná šťava má vysoké zastúpenie cukrov, hodnota glykemického indexu je vysoká. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šťava z hroznového vína sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z hroznového vína je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>