Kurzy ATAC

Šťava z hroznového vína

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z hroznového vína

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

100 kcal

Energia kJ

418 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

23 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (23 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.1 %) Sacharidy (96.3 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.6 %)

Hroznové víno sú plody (bobule) révy vínnej (Vitis vinifera). Pestuje sa predovšetkým na výrobu vína, existuje tak celý rad odrôd, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou, chuťou i nutričným zložením. Pôvodne pochádza z južnej a strednej Európy, dnes sa pestuje v miernom pásme celého sveta.

Šťava z hroznového vína a zdravie

Šťava zo zmesi ovocia je bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a antioxidanty. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z hrozna má vplyv na činnosť srdca a ciev, imunitného systému a nervovej sústavy. Lisovaná šťava má vysoké zastúpenie cukrov, hodnota glykemického indexu je vysoká. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z hroznového vína v kuchyni

Šťava z hroznového vína sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z hroznového vína je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.