Kurzy ATAC

Šťava z grapefruitu

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z grapefruitu

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

48 kcal

Energia kJ

200 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7 %) Sacharidy (87.6 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (1.7 %)

Grapefruit (skrátene grep) je citrusový plod rastliny Citrus paradisi. Jedná sa o kríženca pomaranča a pomela, sú známe štyri farebné formy - biela, žltá, ružová a červená. Plody majú pomerne hrubú šupku žltej farby, veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 10 - 15 cm, dužina je charakteristicky sladkokyslá s trpkou príchuťou. Pôvodne pochádza z Karibiku.

Šťava z grapefruitu a zdravie

Šťava z grepu je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík, sodík a antioxidanty.
Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu šťavy je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú pomerne vysoké koncentrácie furanokumarínov (rovnako ako pomelo), ktoré si rastliny vyrábajú ako súčasť svojho obranného systému. Tieto látky majú schopnosť znižovať účinky niektorých liekov (statínov, analgetík, antihypertenzív, imunosupresív a i.).

Šťava z grapefruitu v kuchyni

Šťava z grepu sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z grepu je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.