Kurzy ATAC

Šťava z egrešov

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z egrešov

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

67 kcal

Energia kJ

278 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.3 %) Sacharidy (88.1 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (1.5 %)

Egreše je plodom kríka Srstky egrešov (Ribes uva crispa), ktorý rastie predovšetkým v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody egrešu dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 cm.

Šťava z egrešov a zdravie

Šťava z egrešov je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z egrešov má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z egreša má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z egrešov v kuchyni

Šťava z egrešu sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z egrešov je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.