Kurzy ATAC

Šťava z čučoriedok

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z čučoriedok

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

62 kcal

Energia kJ

258 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.8 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (10.2 %) Vláknina (1.6 %)

Čučoriedky sú plody kríka brusnice čučoriedky (Vaccinium myrtillus) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Ide o rastlinu, ktorá je typická pre lesné porasty mierneho a chladnejšieho pásma.

Šťava z čučoriedok a zdravie

Šťava z čučoriedok je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a antioxidanty. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z čučoriedok má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z čučoriedok má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z čučoriedok v kuchyni

Šťava z čučoriedok sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a
naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z čučoriedok je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.