Kurzy ATAC

Šťava z citróna

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z citróna

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

59 kcal

Energia kJ

245 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (100 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citrón je plod citrónovníka lemonového (Citrus limon). Jedná sa o stromy, ktorých plody majú horkotrpkokyslú žltú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je žltá, dužina chutí typicky kyslo. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie.

Šťava z citróna a zdravie

Šťava z citróna je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a antioxidanty. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z citróna má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z citróna v kuchyni

Šťava z citróna sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z pomarančov je možné použiť aj na ochutenie:
- mäsitých pokrmov,
- dezertov,
- zmrzlín,
- limonád.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.