Kurzy ATAC

Šťava z cesnaku

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z cesnaku

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

194 kcal

Energia kJ

809 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

36 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (36 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.3 %) Sacharidy (77.8 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (2.1 %)

Cesnak siaty (kuchynský) sa pestuje tak dlho, že je nemožné určiť presné miesto pôvodu. Všeobecne je za domov považovaná centrálna Ázia. V súčasnosti sa pestuje takmer po celom svete, najviac v Číne, Španielsku, južnom Francúzsku a celom Stredozemí. Silica v cibuli obsahuje látku zvanú allin, ktorá sa po drvení zmení na alicín, ktorý je silne baktericídny, aseptický s pôsobením na plesne, prvoky a vírusy. Najčastejšie sa využíva čerstvý, ale existuje aj v sušených plátkoch, granulovaný alebo práškovitý . Na trhu môžeme nájsť veľké množstvo druhov spracovania cesnaku, napríklad nakladaný v octe, oleji či soli.

Šťava z cesnaku a zdravie

Cesnak komplexne posilňuje imunitný systém. Do svojich schopností zahŕňa zlepšovanie trávenia a diabetu, znižovanie krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Môžeme ho tiež využiť ako prevenciu proti rakovine hrubého čreva, žalúdka, prsníka alebo kože. Vďaka allicínu, ktorý má dezinfekčné účinky, je účinný na rany po uhryznutí a bodnutí hmyzu. Z dôvodu silnej koncentrácie niektorých látok, silnej arómy a potenciálneho rizika podráždenia sliznice tráviaceho traktu a žlčníka je vhodné používať lisovanú šťavu z cesnaku v menšom množstve. Tejto šťave by sa mali najčastejšie vyhýbať jedinci užívajúci antihypertenzíva (lieky na znižovanie krvného tlaku) as poruchami žlčníka.

Šťava z cesnaku v kuchyni

Šťava z cesnaku sa na rozdiel od štiav lisovaných z väčšiny ostatných druhov zeleniny či ovocia nepoužíva ako súčasť pitného režimu, ale primárne ako prírodný liek. Je možné ju kombinovať s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.