Kurzy ATAC

Šťava z červených ríbezlí

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z červených ríbezlí

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

71 kcal

Energia kJ

296 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.8 %) Sacharidy (82.9 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (1.4 %)

Červené ríbezle (Ribes rubrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je červená, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.

Šťava z červených ríbezlí a zdravie

Šťava z červených ríbezlí je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík a antioxidanty. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z červených ríbezlí má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Šťava z červených ríbezlí má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z červených ríbezlí v kuchyni

Šťava z červených ríbezlí sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a
naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z červených ríbezlí je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.