Kurzy ATAC

Šťava z červenej repy

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z červenej repy

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

47 kcal

Energia kJ

196 kJ

Bielkoviny

1.5 g

Sacharidy

9 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 g) Sacharidy (9 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.4 %) Sacharidy (80.6 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (2.1 %)

Červená repa (Beta vulgaris) je koreňová zelenina pôvodne pochádzajúca zo Stredomoria. Je typická intenzívne červenou až červenofialovou farbou a výraznou chuťou.

Šťava z červenej repy a zdravie

Červená farba repy je spôsobená silným antioxidantom betacyaninom, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém. Je významným zdrojom betaínu, ktorý má schopnosť znižovať hladinu homocysteínu v tele. Niektorí ľudia zle metabolizujú červené farbivo, dochádza potom k sfarbeniu moču do červena - toto ale nie je zdraviu škodlivé. Červená repa je významným zdrojom draslíka, má tak nemalý vplyv na činnosť srdcovo-cievneho systému.

Šťava z červenej repy v kuchyni

Šťava z červenej repy sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.