Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
79 kcal
Energia kJ
330 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
0.7 g
Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú a modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch je typický aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.
Šťava z černíc je - rovnako ako ostatné lisované šťavy - bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík, v zaujímavom množstve je zastúpený aj vápnik. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z černíc má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Je súčasne bohatým zdrojom antioxidantov, obsiahnuté polyfenolické látky majú adstringentné (sťahujúce) účinky. Šťava z černíc má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šťava z černíc sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z černíc je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>