Kurzy ATAC

Šťava z čerešní

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z čerešní

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

77 kcal

Energia kJ

320 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.6 %) Sacharidy (87.7 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (1 %)

Čerešne sú plody čerešne vtáčie (Prunus avium) s rôznym zafarbením (najčastejšie červené až tmavo červené), ktorých veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm. Majú typicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Malej Ázie, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Šťava z čerešní a zdravie

Šťava z čerešní je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z čerešní má teda vplyv na činnosť srdca a ciev. Poskytujú aj nemalé množstvo jódu (obsah sa odvíja od jeho zastúpenia v pôde), sú teda potravinou ovplyvňujúcou funkciu štítnej žľazy. Má mierne močopudné účinky. Šťava z čerešní má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z čerešní v kuchyni

Šťava z čerešní sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z čerešní je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.