Kurzy ATAC

Šťava z buľvy zeleru

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z buľvy zeleru

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

60 kcal

Energia kJ

251 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

8 g

Tuky

1 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (8 g) Tuky (1 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.9 %) Sacharidy (55.8 %) Tuky (15 %) Vláknina (1.3 %)

Mierok zeler je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.

Šťava z buľvy zeleru a zdravie

Zeler pôsobí močopudne a protizápalovo. Podporuje aktivitu obličiek, povzbudzuje chuť do jedla a trávenia, používa sa aj ako afrodiziakum. Šťava je pomerne bohatým zdrojom draslíka a sodíka, z vitamínov potom B1 a B2.

Šťava z buľvy zeleru v kuchyni

Šťava z buľvy zeleru sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.