Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
60 kcal
Energia kJ
251 kJ
Bielkoviny
4 g
Sacharidy
8 g
Tuky
1 g
Vláknina
0.4 g
Mierok zeler je dvojročná bylina pestovaná ako koreňová zelenina, pri ktorej využívame listy a buľvy. Bol známy už v starovekom Egypte, v súčasnosti je typický pre stredomorskú, balkánsku, americkú aj anglickú kuchyňu.
Zeler pôsobí močopudne a protizápalovo. Podporuje aktivitu obličiek, povzbudzuje chuť do jedla a trávenia, používa sa aj ako afrodiziakum. Šťava je pomerne bohatým zdrojom draslíka a sodíka, z vitamínov potom B1 a B2.
Šťava z buľvy zeleru sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>