Kurzy ATAC

Šťava z ananásu

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z ananásu

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

83 kcal

Energia kJ

346 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.5 %) Sacharidy (91.2 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (1.9 %)

Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Anánas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie.

Šťava z ananásu a zdravie

Šťava z ananásu je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z ananásu tak má vplyv na činnosť srdca a ciev. Je zdrojom enzýmu bromelínu, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - v tomto smere napomáha tráveniu. Ananásová šťava obsahuje kyselinu glykolovú, ktorá má spoločne s enzýmami leptavé účinky (pri manipulácii so surovým ananásom je vhodné používať rukavice a nasiahnuť do očí). Konzumácia väčšieho množstva ananásovej šťavy môže takto podráždiť sliznice. Ananásová šťava má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šťava z ananásu v kuchyni

Šťava z ananásu sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z ananásu je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.