Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
83 kcal
Energia kJ
346 kJ
Bielkoviny
0.7 g
Sacharidy
18 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
0.8 g
Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Anánas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie.
Šťava z ananásu je – rovnako ako ostatné lisované šťavy – bohatým zdrojom mikroživín, najväčší význam má draslík. Konzumácia čerstvo lisovanej šťavy z ananásu tak má vplyv na činnosť srdca a ciev. Je zdrojom enzýmu bromelínu, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny - v tomto smere napomáha tráveniu. Ananásová šťava obsahuje kyselinu glykolovú, ktorá má spoločne s enzýmami leptavé účinky (pri manipulácii so surovým ananásom je vhodné používať rukavice a nasiahnuť do očí). Konzumácia väčšieho množstva ananásovej šťavy môže takto podráždiť sliznice. Ananásová šťava má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šťava z ananásu sa najčastejšie používa samotná alebo v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených
potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok. Šťavu z ananásu je možné použiť aj na ochutenie:
- kaší,
- dezertov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>