Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy
Energia kcal
246 kcal
Energia kJ
1030 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
30 g
Tuky
4 g
Vláknina
0.5 g
Alfalfa je medzinárodné označenie pre tolicu lucernu. Jedná sa o globálne pestovanou krmovinou pôvodne pochádzajúcou z Ázie.
Šťava z alfalfa klíčkov je - rovnako ako šťava z klíčkov ostatných potravín - enormne bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky a šťavy z nich obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Šťava z alfalfa klíčkov je významným zdrojom niektorých minerálnych látok - najviac draslíka a vápnika. Je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
Šťava z alfalfa klíčkov sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín.
Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>