Kurzy ATAC

Šťava z alfalfa klíčkov

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava z alfalfa klíčkov

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

246 kcal

Energia kJ

1030 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

30 g

Tuky

4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (30 g) Tuky (4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (34 %) Sacharidy (51 %) Tuky (14.6 %) Vláknina (0.4 %)

Alfalfa je medzinárodné označenie pre tolicu lucernu. Jedná sa o globálne pestovanou krmovinou pôvodne pochádzajúcou z Ázie.

Šťava z alfalfa klíčkov a zdravia

Šťava z alfalfa klíčkov je - rovnako ako šťava z klíčkov ostatných potravín - enormne bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje aj podiel antinutričných látok. Samotné klíčky a šťavy z nich obsahujú absolútne minimum týchto antinutričných faktorov. Šťava z alfalfa klíčkov je významným zdrojom niektorých minerálnych látok - najviac draslíka a vápnika. Je bohatým zdrojom bielkovín, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.

Šťava z alfalfa klíčkov v kuchyni

Šťava z alfalfa klíčkov sa najčastejšie používa v kombinácii s lisovanými šťavami z rôznych druhov zeleniny, ovocia a naklíčených potravín.
Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.