Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné
Energia kcal
319 kcal
Energia kJ
1334 kJ
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
57 g
Tuky
1 g
Vláknina
19 g
Ražný šrot sa vyrába zošrotovaním zŕn raže siateho (Secale cereale).
Ražný šrot je zdrojom lepku, nie je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Svojím zložením je veľmi podobné pšenici, obsahuje ale viac bielkovín a vlákniny. Na druhú stranu je oproti pšenici horšie stráviteľný. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Ražný šrot sa používa najčastejšie ako krmivo pre dobytok. Ďalej ako surovina na výrobu pečiva (ako súčasť múčnych zmesí).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>