Kurzy ATAC

Šrot ražný

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Šrot ražný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

319 kcal

Energia kJ

1334 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

57 g

Tuky

1 g

Vláknina

19 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (57 g) Tuky (1 g) Vláknina (19 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.5 %) Sacharidy (74.8 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (11.9 %)

Ražný šrot sa vyrába zošrotovaním zŕn raže siateho (Secale cereale).

Ražný šrot a zdravie

Ražný šrot je zdrojom lepku, nie je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Svojím zložením je veľmi podobné pšenici, obsahuje ale viac bielkovín a vlákniny. Na druhú stranu je oproti pšenici horšie stráviteľný. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Ražný šrot v kuchyni

Ražný šrot sa používa najčastejšie ako krmivo pre dobytok. Ďalej ako surovina na výrobu pečiva (ako súčasť múčnych zmesí).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.