Kategória: Strukoviny / Ostatné
Energia kcal
372 kcal
Energia kJ
1556 kJ
Bielkoviny
44 g
Sacharidy
32 g
Tuky
2 g
Vláknina
18 g
Sójové mäso je označenie pre technologicky spracovanú (odtučnenú) sójovú múku, ktorá sa pomocou extrúzie formuje do požadovaného tvaru. Vyrába sa v podobe kociek alebo rezancov, slúži ako surovina na ďalšiu kulinársku úpravu.
Sójové mäso je veľmi bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú považované za vysoko kvalitné (majú vyvážený pomer esenciálnych aminokyselín). Tento produkt sa preto veľmi často označuje za kvalitnú náhradu živočíšnych zdrojov bielkovín. Z dôvodu technologickej úpravy je táto potravina v porovnaní so sójovými bôbmi pomerne dobre stráviteľná. Poskytuje významné množstvo draslíka, horčíka a vápnika, odporúčajú sa preto v strave kardiakov a športovcov. Obsahujú vyššie množstvo purínov, ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať. Výrobok obsahuje absolútne minimum tukov, odporúča sa tak často pri redukčných diétach. Pretože je produkt tepelne spracovaný, obsahuje v porovnaní s nespracovanou sójou iba zlomkové množstvo fytátov, ktoré komplikujú tráviace pochody a znižujú vstrebávanie niektorých minerálnych látok. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sójové mäso údené slúži ako surovina na ďalšie úpravy, a to väčšinou pre slané varianty pokrmov:
- varenie,
- dusenie,
- pečenie,
- vyprážanie.
Sójové mäso je - podobne ako živočíšne mäso - bez výraznejšej chuti, treba ho preto ochutiť. Kombinuje sa s ďalšími surovinami (zelenina, obilniny, korenie...) rovnako, ako je to u mäsa živočíchov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>