Kurzy ATAC

Sojanéza

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Sojanéza

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

308 kcal

Energia kJ

1286 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

5 g

Tuky

30 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (5 g) Tuky (30 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.7 %) Sacharidy (6.8 %) Tuky (87.9 %) Vláknina (2.6 %)

Sojanéza je rastlinným variantom majonézy. Vyrába sa zo sójového mlieka, rastlinného oleja a radu ďalších surovín (zahusťovadiel, ochucovadiel, zvýrazňovačov chuti, stabilizátorov, emulgátorov a i.). Je možné ju aj ľahko vyrobiť v domácich podmienkach (rastlinný olej, sójové mlieko, soľ, horčica, ocot alebo citrónová šťava, korenie podľa vlastnej voľby).

Sojanéza a zdravie

V porovnaní s klasickou majonézou obsahuje sojanéza priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, a neobsahuje cholesterol. Sojanéza má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.

Sojanéza v kuchyni

Sojanéza sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom, ako majonéza, teda na dochutenie pokrmov. Je súčasťou rôznych druhov omáčok a dresingov v slaných aj sladkých receptoch.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.