Kategória: Strukoviny / Ostatné
Energia kcal
308 kcal
Energia kJ
1286 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
5 g
Tuky
30 g
Vláknina
4 g
Sojanéza je rastlinným variantom majonézy. Vyrába sa zo sójového mlieka, rastlinného oleja a radu ďalších surovín (zahusťovadiel, ochucovadiel, zvýrazňovačov chuti, stabilizátorov, emulgátorov a i.). Je možné ju aj ľahko vyrobiť v domácich podmienkach (rastlinný olej, sójové mlieko, soľ, horčica, ocot alebo citrónová šťava, korenie podľa vlastnej voľby).
V porovnaní s klasickou majonézou obsahuje sojanéza priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, a neobsahuje cholesterol. Sojanéza má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Sojanéza sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom, ako majonéza, teda na dochutenie pokrmov. Je súčasťou rôznych druhov omáčok a dresingov v slaných aj sladkých receptoch.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>