Kategória: Orechy a semená / Ostatné
Energia kcal
204 kcal
Energia kJ
852 kJ
Bielkoviny
7 g
Sacharidy
20 g
Tuky
10 g
Vláknina
0.3 g
Kešu smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany, vyrába sa z nažky plodu ľadvinovníka západného (Anacardium occidentale) bez tepelných úprav. Pôvodne pochádza z Brazílie, dnes je rozšírený v tropických oblastiach celého sveta.
V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje kešu oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, dominujú mononenasýtené (omega-9). Kešu smotana je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka - oba minerály majú pozitívny vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Kešu smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Kešu smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>