Kurzy ATAC

Smotana z kešu

Kategória: Orechy a semená / Ostatné

Smotana z kešu

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

204 kcal

Energia kJ

852 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

20 g

Tuky

10 g

Vláknina

0.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (20 g) Tuky (10 g) Vláknina (0.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.4 %) Sacharidy (41.1 %) Tuky (44.2 %) Vláknina (0.3 %)

Kešu smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany, vyrába sa z nažky plodu ľadvinovníka západného (Anacardium occidentale). Pôvodne pochádza z Brazílie, dnes je rozšírený v tropických oblastiach celého sveta.

Kešu smotana a zdravie

V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje kešu oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, dominujú mononenasýtené (omega-9). Kešu smotana je pomerne bohatým zdrojom draslíka a horčíka - oba minerály majú pozitívny vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Kešu smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Kešu smotana v kuchyni

Kešu smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.