Kurzy ATAC

Smotana sójová tekutá

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Smotana sójová tekutá

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

208 kcal

Energia kJ

867 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

10 g

Tuky

17 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (10 g) Tuky (17 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4 %) Sacharidy (20.2 %) Tuky (73.9 %) Vláknina (1.9 %)

Sójová smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany. Vyrába sa zo sójových bôbov (Glycine max), často s pridaním rastlinného oleja a radu ďalších surovín (zahusťovadiel, ochucovadiel, stabilizátorov, emulgátorov a i.).

Sójová smotana a zdravie

V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje sójová oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými. Sójová smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Sójová smotana v kuchyni

Sójová smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.