Kurzy ATAC

Smotana ryžová

Kategória: Obilniny bezlepkové / Ostatné

Smotana ryžová

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

99 kcal

Energia kJ

412 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

5.4 g

Tuky

8 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (5.4 g) Tuky (8 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.7 %) Sacharidy (23 %) Tuky (73.3 %) Vláknina (2 %)

Ryža (Oryza sativa) patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Pestuje sa predovšetkým pre zrno, z ktorého ďalej získavame vločky, múku, z ktorej sa vyrábajú cestoviny, prípadne ďalšie deriváty ako napríklad mlieko či smotana.

Ryžová smotana a zdravie

Ryžová smotana nie je zdrojom lepku, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje ryžová oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými. Ryžová smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryžová smotana v kuchyni

Ryžová smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.