Kategória: Obilniny bezlepkové / Ostatné
Energia kcal
99 kcal
Energia kJ
412 kJ
Bielkoviny
0.4 g
Sacharidy
5.4 g
Tuky
8 g
Vláknina
1 g
Ryža (Oryza sativa) patrí k najrozšírenejším obilninám mierneho pásma. Pestuje sa predovšetkým pre zrno, z ktorého ďalej získavame vločky, múku, z ktorej sa vyrábajú cestoviny, prípadne ďalšie deriváty ako napríklad mlieko či smotana.
Ryžová smotana nie je zdrojom lepku, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje ryžová oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými. Ryžová smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Ryžová smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>