Kurzy ATAC

Smotana ovsená

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Smotana ovsená

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

98 kcal

Energia kJ

410 kJ

Bielkoviny

0.3 g

Sacharidy

5.6 g

Tuky

7.7 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.3 g) Sacharidy (5.6 g) Tuky (7.7 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 %) Sacharidy (23.9 %) Tuky (70.7 %) Vláknina (4.1 %)

Ovsená smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany, vyrába sa zo zŕn ovsa (Avena).

Ovsená smotana a zdravie

V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje ovsená oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými. Ovsená smotana je zdrojom lepku, nie je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Zaujímavým prínosom je aj obsah beta glukánov, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Ovsená smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ovsená smotana v kuchyni

Ovsená smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.