Kurzy ATAC

Smotana mandľová RAW

Kategória: Orechy a semená / Ostatné

Smotana mandľová RAW

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

129 kcal

Energia kJ

537 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

2 g

Tuky

10 g

Vláknina

0.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (2 g) Tuky (10 g) Vláknina (0.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (22.8 %) Sacharidy (6.5 %) Tuky (70.2 %) Vláknina (0.5 %)

RAW mandľová smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany, vyrába sa z plodov Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis) za studena. Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.

RAW mandľová smotana a zdravie

V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje mandľová oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, dominujú mononenasýtené (omega-9). Mandľová smotana je pomerne bohatým zdrojom draslíka a vitamínu E - obe zložky majú pozitívny vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Mandľová smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

RAW mandľová smotana v kuchyni

RAW mandľová smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.