Kurzy ATAC

Smotana mandľová

Kategória: Orechy a semená / Ostatné

Smotana mandľová

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

162 kcal

Energia kJ

677 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

10 g

Tuky

10 g

Vláknina

0.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (10 g) Tuky (10 g) Vláknina (0.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (18.1 %) Sacharidy (25.9 %) Tuky (55.7 %) Vláknina (0.4 %)

Mandlová smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany, vyrába sa z plodov Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.

Mandľová smotana a zdravie

V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje mandľová oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, dominujú mononenasýtené (omega-9). Mandľová smotana je pomerne bohatým zdrojom draslíka a vitamínu E - obe zložky majú pozitívny vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Mandľová smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mandľová smotana v kuchyni

Mandľová smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.