Kategória: Orechy a semená / Ostatné
Energia kcal
162 kcal
Energia kJ
677 kJ
Bielkoviny
7 g
Sacharidy
10 g
Tuky
10 g
Vláknina
0.3 g
Mandlová smotana je rastlinnou náhradou živočíšnej smotany, vyrába sa z plodov Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.
V porovnaní so smotanou vyrábanou zo živočíšnych zdrojov obsahuje mandľová oveľa priaznivejší pomer jednotlivých skupín tukov – prevažujú nenasýtené nad nasýtenými, dominujú mononenasýtené (omega-9). Mandľová smotana je pomerne bohatým zdrojom draslíka a vitamínu E - obe zložky majú pozitívny vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Mandľová smotana má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Mandľová smotana má široké využitie. Je možné ju použiť:
- ako ochucovadlo do čaju alebo kávy,
- do kaší,
- na zjemnenie polievok,
- do omáčok,
- ako súčasť smoothie,
- do dezertov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>