Kurzy ATAC

Škrob ryžový

Kategória: Obilniny bezlepkové / Ostatné

Škrob ryžový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

381 kcal

Energia kJ

1591 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

85 g

Tuky

0 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (85 g) Tuky (0 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.5 %) Sacharidy (93.5 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.1 %)

Ryžový škrob je rafinovaná ryžová múka zbavená tuku a bielkovín - jedná sa o polysacharid získaný zo zŕn ryže (Oryza sativa).

Ryžový škrob a zdravie

Škrob je prirodzene bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Škrob má strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Ryžový škrob je veľmi dobre stráviteľný.

Ryžový škrob v kuchyni

Škrob sa používa ako zahusťovadlo do slaných i sladkých pokrmov:
- omáčok,
- múčnikov,
- pudingov,
- ovocných produktov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.