Kurzy ATAC

Škrob pšeničný

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Škrob pšeničný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

381 kcal

Energia kJ

1591 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

85 g

Tuky

0 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (85 g) Tuky (0 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.5 %) Sacharidy (93.5 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.1 %)

Pšeničný škrob je rafinovaná pšeničná múka zbavená tuku a bielkovín – jedná sa o polysacharid získaný zo zrna pšenice.

Pšeničný škrob a zdravie

Škrob obsahuje lepok, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok, a nie je súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Škrob má vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Škrob je veľmi dobre stráviteľný.

Pšeničný škrob v kuchyni

Škrob sa používa ako zahusťovadlo do slaných i sladkých pokrmov:
- omáčok,
- múčnikov,
- pudingov,
- ovocných produktov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.