Kurzy ATAC

Seitan

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Seitan

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

207 kcal

Energia kJ

864 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

23 g

Tuky

2 g

Vláknina

0.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (23 g) Tuky (2 g) Vláknina (0.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (44.5 %) Sacharidy (46.6 %) Tuky (8.7 %) Vláknina (0.2 %)

Seitan je potravina vyrobená z pšeničnej múky (vyplavením škrobu z pšeničnej múky rozmiešanej s vodou). Často sa označuje ako „pšeničné mäso“. Je možné ho ľahko vyrobiť aj v domácich podmienkach. Používa sa ako koncentrovaný zdroj bielkovín (podobne ako robi) a je považovaný za alternatívu mäsa.

Seitan a zdravie

Seitan je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre bezlepkovú diétu.

Seitan v kuchyni

Seitan sa pripravuje rovnako ako mäso, jeho výraznou výhodou je jeho kratšia doba úpravy. Je možné ho:
- variť,
- piecť,
- dusiť
,
- smažiť.
V obchodnej sieti sú bežne dostupné aj spracované výrobky v podobe fašírok, rezňov a iných polotovarov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.