Kurzy ATAC

Rožok sójový

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Rožok sójový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

337 kcal

Energia kJ

1407 kJ

Bielkoviny

14.3 g

Sacharidy

57.1 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

7.1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14.3 g) Sacharidy (57.1 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (7.1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.8 %) Sacharidy (71 %) Tuky (7 %) Vláknina (4.2 %)

Sójový rožok je pekárenský výrobok. Pre jeho výrobu je potrebná múka (používa sa kombinácia sójovej a obilnej, najčastejšie pšeničnej), kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používa olej, rôzne druhy korenia či vločky a semienka. Pre komerčne vyrábané pečivo je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Sójový rožok a zdravie

Sójový rožok obsahuje lepok, nie je vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Sójový rožok je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľný, má ale vyššie hodnoty glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Rožok je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Sójový rožok v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.