Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ostatné
Energia kcal
158 kcal
Energia kJ
659 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
30 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
10 g
Jedná sa o sušenú kôru pomarančovníka pravého (Citrus sinensis).
Kôra pomaranča (chemicky neošetrená) obsahuje bioflavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém, zmierňujú príznaky pri prejavoch prechladnutia, alergie alebo kŕčových žilách. Sú tiež dôležité pre správnu funkciu a kvalitu ciev. Pomarančová kôra zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie a má dezinfekčný účinok. Z kôry boli izolované protirakovinové látky a je možné z nej pripraviť aj čaj. Nikdy nekonzumujte kôru klasických bežne dostupných citrusových plodov. Tie sú ošetrené bifenylom (E 230, používa sa napr. do plastickej hmoty a chemických farbív) alebo tiabendazolom (E 233). Obe látky predstavujú zdravotné riziko. Tieto substancie sú rozpustné v tukoch, nemožno ich teda odstrániť iba umytím plodu. Preto tiež kôrou nepreniknú dovnútra plodu a ich dužina je tak nezávadná.
Používa sa pri príprave rýb, nátierok, sladkého pečiva (múčnikov, tort, cukroví) či likérov a vareného vína. Pred použitím na sladké pečivo je vhodné ju na 20 minút položiť do vlažnej vody, dosiahneme tak jemnejšiu chuť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>