Kurzy ATAC

Pomarančová kôra sušená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ostatné

Pomarančová kôra sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

158 kcal

Energia kJ

659 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

30 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (30 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.3 %) Sacharidy (79.7 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (12.7 %)

Jedná sa o sušenú kôru pomarančovníka pravého (Citrus sinensis).

Pomarančová kôra sušená a zdravie

Kôra pomaranča (chemicky neošetrená) obsahuje bioflavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém, zmierňujú príznaky pri prejavoch prechladnutia, alergie alebo kŕčových žilách. Sú tiež dôležité pre správnu funkciu a kvalitu ciev. Pomarančová kôra zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie a má dezinfekčný účinok. Z kôry boli izolované protirakovinové látky a je možné z nej pripraviť aj čaj. Nikdy nekonzumujte kôru klasických bežne dostupných citrusových plodov. Tie sú ošetrené bifenylom (E 230, používa sa napr. do plastickej hmoty a chemických farbív) alebo tiabendazolom (E 233). Obe látky predstavujú zdravotné riziko. Tieto substancie sú rozpustné v tukoch, nemožno ich teda odstrániť iba umytím plodu. Preto tiež kôrou nepreniknú dovnútra plodu a ich dužina je tak nezávadná.

Pomarančová kôra sušená v kuchyni

Používa sa pri príprave rýb, nátierok, sladkého pečiva (múčnikov, tort, cukroví) či likérov a vareného vína. Pred použitím na sladké pečivo je vhodné ju na 20 minút položiť do vlažnej vody, dosiahneme tak jemnejšiu chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.