Kurzy ATAC

Otruby ražné

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Otruby ražné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

279 kcal

Energia kJ

1164 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

20 g

Tuky

4.4 g

Vláknina

44 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (20 g) Tuky (4.4 g) Vláknina (44 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (24.1 %) Sacharidy (30.1 %) Tuky (14.2 %) Vláknina (31.6 %)

Ražné otruby vznikajú ako vedľajší produkt pri spracovaní raže (Secale). Obsahujú predovšetkým šupku, ale aj časti klíčkov.

Ražné otruby a zdravie

Prevažnú časť otrúb tvorí nerozpustná vláknina. Otruby majú priamy vplyv na peristaltiku čriev, podporujú priechod tráveniny tráviacim traktom. Z dôvodu zväčšenia objemu pokrmu majú schopnosť navodiť pocit rýchleho zasýtenia. Obsahujú minimum energie, bývajú preto súčasťou diétnych režimov. Pretože ich prevažnú časť tvorí nerozpustná vláknina, sú nestráviteľné. Ražné otruby obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Ich použitie by sa mali vyhýbať jedinci s poruchou sliznice čriev – nerozpustná vlávknina môže mechanicky podráždiť sliznicu a zväčšiť rozsah zdravotného problému. Ražné otruby majú nízku hodnotu glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Ražné otruby v kuchyni

Bežne sa využívajú:
- pri výrobe domáceho pečiva,
- na obohatenie kaší,
- ako doplnok do smoothie,
- na zahustenie polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.