Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné
Energia kcal
279 kcal
Energia kJ
1164 kJ
Bielkoviny
16 g
Sacharidy
20 g
Tuky
4.4 g
Vláknina
44 g
Ražné otruby vznikajú ako vedľajší produkt pri spracovaní raže (Secale). Obsahujú predovšetkým šupku, ale aj časti klíčkov.
Prevažnú časť otrúb tvorí nerozpustná vláknina. Otruby majú priamy vplyv na peristaltiku čriev, podporujú priechod tráveniny tráviacim traktom. Z dôvodu zväčšenia objemu pokrmu majú schopnosť navodiť pocit rýchleho zasýtenia. Obsahujú minimum energie, bývajú preto súčasťou diétnych režimov. Pretože ich prevažnú časť tvorí nerozpustná vláknina, sú nestráviteľné. Ražné otruby obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Ich použitie by sa mali vyhýbať jedinci s poruchou sliznice čriev – nerozpustná vlávknina môže mechanicky podráždiť sliznicu a zväčšiť rozsah zdravotného problému. Ražné otruby majú nízku hodnotu glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Bežne sa využívajú:
- pri výrobe domáceho pečiva,
- na obohatenie kaší,
- ako doplnok do smoothie,
- na zahustenie polievok a omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>