Kurzy ATAC

Múka tapioková

Kategória: Zelenina / Ostatné

Múka tapioková

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

368 kcal

Energia kJ

1539 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

85 g

Tuky

0 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (85 g) Tuky (0 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.3 %) Sacharidy (96.6 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.1 %)

Tapioková múka je produktom z hľúz manioku jedlého (Manihot esculenta) - tiež označovaného ako tapioca alebo yuca - pôvodne pochádzajúceho z tropických oblastí Ameriky. Rozlišujú sa horké a sladké varianty tejto plodiny, a to na základe obsahu glykozidov (horčín). Maniok je základnou potravinou pre stovky miliónov ľudí predovšetkým v tropických oblastiach.

Tapioková múka a zdravie

Tapioková múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom polysacharidov s nízkym podielom vlákniny – má vysoký glykemický index, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Tapioková múka v kuchyni

Tapioková múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- pudingov,
- kaší,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.