Kurzy ATAC

Kuskus pšeničný

Kategória: Obilniny lepkové / Ostatné

Kuskus pšeničný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

270 kcal

Energia kJ

1128 kJ

Bielkoviny

11.3 g

Sacharidy

50 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11.3 g) Sacharidy (50 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.5 %) Sacharidy (77.5 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (0.6 %)

Jedná sa o sparenú a do guličiek tvarovanú krupicu zo semoliny (semolina je pšeničná krupica pomletá z tvrdozrnnej pšenice - Triticum durum).
Kuskus je typická a základná potravina pre severoafrickú kuchyňu, odkiaľ pochádza. Ďalej je typický pre Blízky východ, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta.

Pšeničný kuskus a zdravie

Pšeničný kuskus je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Hodnota glykemického indexu je stredná, konzumácia jeho vyššieho množstva z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladinu krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Pšeničný kuskus v kuchyni

Príprava kuskusu je veľmi jednoduchá, stačí ho iba zaliať vriacou vodou alebo tekutým pokrmom. Kuskus nasaje všetku tekutinu a zmäkne.
Možno ho pripraviť v slanej aj v sladkej verzii:
- na sladko sa pripravuje zaliatím vriacim mliekom s medom, makom, orechmi či ovocím.
- na slano slúži ako príloha či súčasť šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.