Kurzy ATAC

Kukurica kvasená

Kategória: Obilniny bezlepkové / Ostatné

Kukurica kvasená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

354 kcal

Energia kJ

1480 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

68 g

Tuky

3.8 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (68 g) Tuky (3.8 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.3 %) Sacharidy (80.4 %) Tuky (9.7 %) Vláknina (1.7 %)

Kukurica siata (Zea mays) je obilnina, ktorá má svoj pôvod v Strednej Amerike. Radí sa medzi kultúrne plodiny, ktoré sa v poľnohospodárstve využívali už pred 10 000 rokmi. Táto bezlepková obilnina s veľkými klasmi má svoj pôvod v strednej Amerike, odkiaľ sa postupne rozšírila aj do Južnej Ameriky. U Mayov a Aztékov spoločne s fazuľami a amarantom patrila k najdôležitejším plodinám. Do Európy sa kukurica dostala v 16. storočí, v Česku je jej pestovanie doložené od roku 1779. Dnes je kukurica po ryži a pšenici treťou najpestovanejšou obilovinou sveta, na potravinárske účely využívame predovšetkým druh Kukurice cukrová.

Kukurica nakladaná a zdravie

Kukurica je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Šupka kukurice obsahuje antinutričné látky, ktoré znižujú využiteľnosť aminokyseliny tryptofánu a vitamínu B3 - v minulosti toto spôsobovalo vznik podvýživy a rozšírenie choroby z deficitu niacínu (B3) zvanej pelagra.
Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Kukurica nakladaná v kuchyni

Nakladaný kukurica má vďaka obsahu korenia oveľa výraznejšiu chuť. Kukurica je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha, v nakladanej forme najčastejšie ako súčasť slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.