Kurzy ATAC

Jogurt mandľový

Kategória: Orechy a semená / Ostatné

Jogurt mandľový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

276 kcal

Energia kJ

1153 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

12 g

Tuky

20 g

Vláknina

5.9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (12 g) Tuky (20 g) Vláknina (5.9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.1 %) Sacharidy (18.2 %) Tuky (65.4 %) Vláknina (4.3 %)

Ide o rastlinnú náhradu živočíšnych jogurtov, ktorá sa vyrába z mandlí. Rozmixované mandle s vodou sa nechajú skvasiť pomocou živej probiotickej kultúry. Jogurt je možné ich zahustiť ovocím, prípadne agarom, želatínou, pektínom, xantánovou gumou a inými zahusťovadlami.

Mandľový jogurt a zdravie

Mandľový jogurt neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Niektorí výrobcovia ale zlepšujú chuť a konzistenciu mandľových jogurtov ich živočíšnymi náprotivkami, v takýchto prípadoch je preto potrebné pozorne sledovať zloženie produktu. Jogurt neobsahuje lepok, je teda vhodný aj pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, horčíka a draslíka.
Mandľový jogurt má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mandľový jogurt v kuchyni

Jeho použitie je rovnaké ako pri živočíšnych jogurtoch. Je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do cereálnych zmesí,
- do smoothie,
- do omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.