Kategória: Orechy a semená / Ostatné
Energia kcal
276 kcal
Energia kJ
1153 kJ
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
12 g
Tuky
20 g
Vláknina
5.9 g
Ide o rastlinnú náhradu živočíšnych jogurtov, ktorá sa vyrába z mandlí. Rozmixované mandle s vodou sa nechajú skvasiť pomocou živej probiotickej kultúry. Jogurt je možné ich zahustiť ovocím, prípadne agarom, želatínou, pektínom, xantánovou gumou a inými zahusťovadlami.
Mandľový jogurt neobsahuje laktózu, je teda vhodný aj pre osoby trpiace intoleranciou laktózy. Niektorí výrobcovia ale zlepšujú chuť a konzistenciu mandľových jogurtov ich živočíšnymi náprotivkami, v takýchto prípadoch je preto potrebné pozorne sledovať zloženie produktu. Jogurt neobsahuje lepok, je teda vhodný aj pre jedincov s neznášanlivosťou či alergiou na túto zložku. Je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, horčíka a draslíka.
Mandľový jogurt má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Jeho použitie je rovnaké ako pri živočíšnych jogurtoch. Je určený:
- pre priamu konzumáciu,
- do kaší,
- do cereálnych zmesí,
- do smoothie,
- do omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>