Kurzy ATAC

Hraška

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Hraška

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

353 kcal

Energia kJ

1477 kJ

Bielkoviny

17 g

Sacharidy

54 g

Tuky

4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17 g) Sacharidy (54 g) Tuky (4 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (20.1 %) Sacharidy (64 %) Tuky (10.2 %) Vláknina (5.7 %)

Jedná sa o zmes jemne mletého hrachu bez šupiek, kukurice, ryže a pšeno. Vyrába sa v niekoľkých variantoch:
- základná je určená na zahusťovanie polievok a omáčok,
- pikantná dodáva pokrmom originálnu chuť a používa sa najviac na obaľovanie,
- vanilková je výborná na prípravu dezertov.
Hraška je český produkt.

Hraška a zdravie

Hraška je prirodzene bezlepková, je teda vhodná na bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka - tento prvok má zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Disponuje nízkou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Hraška v kuchyni

Použitie hrašky je ľahké - je sypká, stačí ju zriediť vodou na požadovanú konzistenciu a pridať do pripravovaného pokrmu.
V omáčkach a polievkach hraška spoľahlivo nahradí múku a zápražku. Pri pečení a zapekaní je možné ju použiť namiesto vajec - dobre spája, pritom je chuťovo neutrálne, vajcia nahradí v slaných cestách. Neobsahuje žiadne dochucovadlá, glutaman sodný či farbivá, v tomto smere je možné ju považovať za kvalitnú potravinu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.