Kurzy ATAC

Fazuľky čerstvé

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Fazuľky čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

38 kcal

Energia kJ

157 kJ

Bielkoviny

2.2 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.2 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (24.5 %) Sacharidy (36.8 %) Tuky (12 %) Vláknina (26.7 %)
Zelené fazuľky sú nezrelými strukami rôznych druhov fazúľ. Majú rôznu veľkosť – od malých tenkých haricots verts v dĺžke okolo 8 cm, až po americké green beans dlhé do 20 cm. Majú zeleninovú sladkastú chuť, ktorá ľahko pripomína hrášok. Pestujú sa celosvetovo, najväčšími producentmi sú Čína, Indonézia, Turecko a India.

Fazuľky a zdravie

Fazuľky sú bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny a draslíka. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazuľky v kuchyni

Fazuľky je možné konzumovať surové aj tepelne upravené. ​V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na grilovanie,
- do omáčok.
Chuťovo najlepšie vyniknú v čerstvom stave alebo po krátkej tepelnej úprave – restovaní, grilovaní, pečení a varení.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.