Kurzy ATAC

Fazule v konzerve

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Fazule v konzerve

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

307 kcal

Energia kJ

1284 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

44 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

16 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (44 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (16 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.3 %) Sacharidy (60 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (10.4 %)
Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) je strukovina pôvodne pochádzajúca z tropických oblastí Ameriky. Zo všetkých druhov fazúľ je najpoužívanejšia. Fazule majú rôznu farbu, najčastejšie bielu, čiernu, hnedú, žltú.

Fazule v konzerve a zdravie

Fazule sú – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok, tepelné úpravy (vrátane nakkladania) ich podiel ale výrazne znižujú. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, sú ale náročne stráviteľné. Majú nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Fazule v konzerve v kuchyni

V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.