Kategória: Strukoviny / Ostatné
Energia kcal
307 kcal
Energia kJ
1284 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
44 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
16 g
Fazule sú – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok, tepelné úpravy (vrátane nakkladania) ich podiel ale výrazne znižujú. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu, sú ale náročne stráviteľné. Majú nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
V kuchyni majú pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>