Kurzy ATAC

Citrónová kúra čerstvá

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ostatné

Citrónová kúra čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

123 kcal

Energia kJ

513 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

24 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (24 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.8 %) Sacharidy (81.9 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (9.8 %)

Jedná sa o kôru špeciálnej odrody citrónov (citroníku limonového), ktorá sa pestuje predovšetkým na použitie kôry. Má intenzívnejšiu arómu ako klasický citrón. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach, predovšetkým v JAR, ale aj v Španielsku a Taliansku. Často sa s ňou stretneme v čínskej kuchyni.

Citrónová kôra a zdravie

Kôra citróna i pomaranča (chemicky neošetrená) obsahuje bioflavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém, zmierňujú príznaky pri prejavoch prechladnutia, alergie alebo kŕčových žilách. Sú tiež dôležité pre správnu funkciu a kvalitu ciev. Citrónová kôra zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie a má dezinfekčný účinok. Z kôry boli izolované protirakovinové látky a je možné z nej pripraviť aj čaj. Nikdy nekonzumujte kôru klasických bežne dostupných citrusových plodov. Tie sú ošetrené bifenylom (E 230, používa sa napr. do plastickej hmoty a chemických farbív) alebo tiabendazolom (E 233). Obe látky predstavujú zdravotné riziko. Tieto substancie sú rozpustné v tukoch, nemožno ich teda odstrániť iba umytím plodu. Preto tiež kôrou nepreniknú dovnútra plodu a ich dužina je tak nezávadná.

Citrónová kôra v kuchyni

Používa sa pri príprave:
-
rýb,
-
nátierok,
-
sladkého pečiva (múčnikov, tort, cukroví),
-
likérov,
vareného vína.
Pred použitím na sladké pečivo je vhodné ju na 20 minút položiť do vlažnej vody, dosiahneme tak jemnejšiu chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.