Kurzy ATAC

Cícer v slanom náleve

Kategória: Strukoviny / Ostatné

Cícer v slanom náleve

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

129 kcal

Energia kJ

539 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

12 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (12 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13 %) Sacharidy (39 %) Tuky (1.4 %) Vláknina (46.6 %)

Cícer (známy pod označením rímsky hrach), je najviac rozšírený v oblasti od východného Stredomoria až po Strednú Áziu. Najdôležitejším druhom je cícer baraní, ktorý je treťou najvýznamnejšou strukovinou na celom svete.

Cícer v slanom náleve a zdraví

Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje soľ, je teda zdrojom sodíka. Táto informácia je dôležitá predovšetkým pre jedincov, ktorí zo zdravotných dôvodov (vysoký krvný tlak, preťaženie lymfatického systému, porucha funkcie obličiek) sledujú pomer sodíka a draslíka v strave. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Cícer v slanom náleve v kuchyni

Cícer v slanom náleve je sterilizovaný (tepelne upravený), je teda dobre stráviteľný. V kuchyni má pestré využitie, používa sa:
- do polievok,
- na prípravu šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Je možné ju použiť na výrobu hummusu. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej a makrobiotickej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.