Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
prečo sú prosím nasýtené mastné kyseliny tak kritizované - aké sú ich reálne zdravotné riziká? Teraz prebieha nejaká debata ohľadom zákazu používania kokosového oleja v školských jedálňach (spolu s palmovým tukom). Nezdá sa mi z charakteristík, že kokosový olej je natoľko zlý, aby bol démonizovaný. Osobne v kuchyni používam prevažne masť, kokosový olej a ghí/maslo + panenský olivový olej a domnievala sa, že to je pre zdravie ten lepší výber tukov ako rastlinné oleje. Veľmi ďakujem.
Nasýtené tuky sú kritizované oprávnene v situácii, keď je ich množstvo v strave príliš vysoké, resp. ich podiel voči nenasýteným MK je vyšší (optimum sa považuje za 1:2). Pokiaľ je ich konzumácia nadlimitná, vykazujú napr. prozápalové účinky a výrazne sa spolupodieľa na vzniku a rozvoji srdcovo-cievnych ochorení.
Kokosový ani palmový tuk nie sú v princípe zlé, len treba vedieť s nimi správne pracovať. Kokosový obsahuje dominantne nasýtené MK, je preto rozumné s ním pracovať uvážene v zmysle sledovania pomerov nasýtených a nenasýtených tukov na celodennom tanieri. Palmový tuk zase nesie stigma v podobe ekologickej záťaže, preto sú výrobcovia potravín tlačení na jeho nahrádzanie za inú alternatívu.
Témy: Tuky
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.