Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
prečo sú prosím nasýtené mastné kyseliny tak kritizované - aké sú ich reálne zdravotné riziká? Teraz prebieha nejaká debata ohľadom zákazu používania kokosového oleja v školských jedálňach (spolu s palmovým tukom). Nezdá sa mi z charakteristík, že kokosový olej je natoľko zlý, aby bol démonizovaný. Osobne v kuchyni používam prevažne masť, kokosový olej a ghí/maslo + panenský olivový olej a domnievala sa, že to je pre zdravie ten lepší výber tukov ako rastlinné oleje. Veľmi ďakujem.

Nasýtené tuky sú kritizované oprávnene v situácii, keď je ich množstvo v strave príliš vysoké, resp. ich podiel voči nenasýteným MK je vyšší (optimum sa považuje za 1:2). Pokiaľ je ich konzumácia nadlimitná, vykazujú napr. prozápalové účinky a výrazne sa spolupodieľa na vzniku a rozvoji srdcovo-cievnych ochorení.
Kokosový ani palmový tuk nie sú v princípe zlé, len treba vedieť s nimi správne pracovať. Kokosový obsahuje dominantne nasýtené MK, je preto rozumné s ním pracovať uvážene v zmysle sledovania pomerov nasýtených a nenasýtených tukov na celodennom tanieri. Palmový tuk zase nesie stigma v podobe ekologickej záťaže, preto sú výrobcovia potravín tlačení na jeho nahrádzanie za inú alternatívu.

Témy:  Tuky 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi