On-line kurz
Učte sa hravo metódou škola hrou, rozvíjajte svoje kuchárske zručnosti aj znalosti výživy vlastným tempom a prevádzajte teóriu do chutnej a zdravej praxe.
Je to človek, ktorý chápe, že jedlo nie je len o chuti, ale aj o zdraví, rovnováhe a radosti zo života. Vie spojiť znalosti výživy s kulinárskym umením a vytvára pokrmy, ktoré sú chutné aj nutrične vyvážené. Má cit pre suroviny, estetiku aj emócie a dokáže pripraviť jedlo, ktoré vyživuje telo i poteší zmysly. Rozumie potrebám rôznych stravníkov – detí, seniorov, športovcov i ľudí s diétnymi obmedzeniami – a prispôsobí im recepty aj technológie prípravy.
Nutrikuchár je profesionál novej generácie, ktorý nevníma varenie len ako remeslo, ale ako cestu k podpore zdravia a vitality. Ovláda moderné gastronomické postupy, orientuje sa v alternatívnych smeroch a vie bezpečne a tvorivo začleniť vegetariánske, bezlepkové či inak špecifické prístupy do praxe.
To všetko z neho robí tvorca, ktorý prepája vedu s kreativitou, empatiu s technikou a gastronómiu s výživou. Môže viesť vlastnú prax, obohatiť prácu v reštaurácii či školskej jedálni, spolupracovať s poradcami pre výživu i a zdravšie pre seba, rodinu a priateľov. A hlavne sa stáva sprievodcom, ktorý ukazuje, že dobré jedlo môže byť aj skutočným liekom.
Porozumiete základným princípom vyváženej stravy a naučíte sa ich preniesť priamo do receptov. Budete vedieť kombinovať suroviny tak, aby jedlá dodávali telu potrebné živiny v optimálnom pomere a zároveň boli chutné a atraktívne.
Získate istotu v základoch hygieny a technologických postupov, bez ktorých sa nezaobíde žiadny kuchár. Naučíte sa, ako správne manipulovať so surovinami, uchovávať ich aj pripravovať tak, aby boli jedlá bezpečné, kvalitné a dlhodobo udržateľné.
Získate schopnosť orientovať sa v širokej ponuke potravín a surovín. Naučíte sa posudzovať ich pôvod, čerstvosť aj nutričnú hodnotu, aby ste dokázali vyberať to najlepšie pre konkrétny pokrm aj pre zdravie stravníkov.
Pochopíte, ako rôzne technológie prípravy jedál ovplyvňujú trávenie, a osvojíte si spôsoby, ako pokrmy upravovať, aby boli čo najšetrnejšie. Naučíte sa variť tak, aby jedlo podporovalo zdravie a nezaťažovalo organizmus.
Pochopíte, prečo je mikrobiota kľúčová pre trávenie, imunitu aj celkovú vitalitu. Zistíte, akými potravinami ju môžete posilňovať a ako sa vyhnúť tomu, čo jej škodí. Naučíte sa pripravovať jedlá, ktoré podporia rovnováhu črevného prostredia – od fermentovaných špecialít až po rozmanité zdroje vlákniny.
Osvojíte si tradičné aj moderné kuchárske techniky a naučíte sa, kedy a ako ich využiť. Vďaka tomu získate väčšiu istotu pri varení aj priestor na kreativitu od jednoduchých receptov až po sofistikované kulinárske postupy.
Vaše kuchárske zručnosti sa rozšíria na celé spektrum surovín. Naučíte sa pracovať s mäsom, rybami, zeleninou i obilninami a využívať aj moderné trendy, ako sú fermentácie alebo rastlinné alternatívy.
Získate cit pre harmóniu chutí a textúr. Naučíte sa, ako vyvážiť sladké, slané, kyslé či horké tóny a ako využiť rôzne spôsoby prípravy na vytvorenie zaujímavých štruktúr, ktoré posunú vaše pokrmy na vyššiu úroveň.
Budete schopní tvoriť recepty a stravovacie plány na mieru ľuďom s rôznymi diétnymi obmedzeniami. Naučíte sa, ako bezpečne nahradiť problematické potraviny a pritom zachovať nutričnú hodnotu aj chuť pokrmov.
Pochopíte špecifické potreby rôznych skupín ľudí a naučíte sa im prispôsobiť varenie. Či už ide o podporu rastu detí, potreby aktívnych športovcov alebo šetrnú stravu pre seniorov, dokážete pripraviť jedlá, ktoré budú zdravé aj chutné.
Získate zručnosti v zostavovaní jedál do praktickej formy „krabičiek“. Naučíte sa vytvárať vyvážené menu, ktoré je možné ľahko uchovávať, prenášať a využívať v každodennom živote od bežnej praxe až po profesionálne služby.
Budete schopní spojiť teoretické poznatky z výživy s konkrétnou kulinárskou tvorbou. Naučíte sa zostavovať menu, ktoré nielen dobre chutia a vyzerajú, ale tiež podporujú zdravie, vitalitu a dlhodobú rovnováhu.
Kurz má jasne danú štruktúru a postup, ale tempo si volíte sami. Na termíny netlačíme – naším cieľom je, aby ste úspešne prešli celým kurzom a získali certifikát.
V študijnej sekcii budete priebežne spracovávať lekcie zaoberajúce sa jednotlivými témami vo vzťahu k vareniu a výžive. Okruh tém kurzu.
Ku každej lekcii je k dispozícii cvičný test, ktorý slúži na opakovanie učiva a pripraví vás na priebežné týždenné testy, súhrnný test mesačný a nakoniec aj záverečný.
Na výučbovej aplikácii ZOF sa učíte pracovať s receptami formou kreatívnych úprav ich zloženia a nutričného hodnotenia. Vybrané recepty potom v rámci „domácich úloh“ pripravujete vo vlastnej kuchyni.
Po splnení všetkých študijných podmienok každého dňa obdržíte ako darček návod na prípravu celého radu vybraných receptov. Na konci štúdia budete vlastníkom rozsiahlej nutrikuchárky obsahujúcej niekoľko sto receptov!
Máte prístup k on-line poradni, v ktorej lektor priebežne odpovedá na všetky otázky týkajúce sa aktuálne preberaných tém. K dispozícii je celá história Poradne, táto slúži ako zdroj ďalšieho študijného materiálu.
Po úspešnom absolvovaní kurzu od nás dostanete certifikát.
Nie, rozhodne nemusíte. Kurz Nutrikuchár je koncipovaný tak, aby bol zrozumiteľný a prínosný ako pre odborníkov z gastronómie, tak aj pre laikov, ktorí jednoducho radi varia a chcú sa naučiť pripravovať jedlá zdravšie. Nie je potrebné mať žiadne predchádzajúce vzdelanie vo výžive ani skúsenosti z profesionálnej kuchyne, všetko potrebné sa v kurze postupne naučíte.
Áno, v kurze sa naozaj bude aj variť, a to na dobrovoľnej báze. Pri vybraných lekciách je súčasťou štúdia prezentácia tradičných receptov svetovej gastronómie, ktoré analyzujeme a hľadáme spôsoby, ako ich nutrične zlepšiť. Cielime na to, aby študenti tieto zmeny realizovali aj vo vlastnej kuchyni, len tak má štúdium svoj zmysel.
Určite áno. Prevažná väčšina záujemcov študuje pri práci, rodičovskej dovolenke alebo pri iných povinnostiach, kurz teda zvládnete aj pri plnom pracovnom vyťažení.
Systém tohto kurzu umožňuje študovať vlastným tempom, kedy nie je povinnosťou lekcie a úlohy spracovávať každý deň. Našim cieľom je motivovať študentov, aby pri vybraných lekciách neriešili len teóriu, ale ju prevádzali aj do praxe, a to dvojakým spôsobom:
1. Súčasťou štúdia je aj práca s výučbovou aplikáciou ZOF, na ktorej vytvárate jednotlivé recepty, vo finálnej fáze kurzu aj celodenné menu/výživové plány.
2. Pri niektorých lekciách je aj výzva v podobe prípravy receptu, ktorý preberáme a analyzujeme.
Nastudovať teóriu z lekcie a napísať cvičný test je investíciou 20-30 minút. Ak je súčasťou príslušnej lekcie aj práca s výučbovou aplikáciou prípadne príprava receptu v kuchyni, počítajte s ďalším časom navyše.
Kurz môžete vyštudovať najskôr za 6 mesiacov, nie rýchlejšie. Tempo si ale riadite sami, každý má možnosť štúdium ľubovoľne predĺžiť. Našim cieľom je úspešne doviesť každého študenta do konca kurzu a odovzdať mu certifikát, z týchto dôvodov netlačíme na žiadne termíny.
Obaja kurzy sa vzájomne dopĺňajú, ale každý sa zameriava na inú oblasť praxe. Kurz „Poradca pre výživu“ sa sústredí predovšetkým na teoretické a analytické znalosti, teda na pochopenie princípov výživy, práce s klientom, zostavovanie jedálnych lístkov a posudzovanie zdravotného stavu z výživového hľadiska. Naučíte sa interpretovať nutričné hodnoty potravín, stanovovať výživové plány, chápať fyziológiu trávenia a metabolizmus živín. Cieľom je pripraviť vás na rolu výživového poradcu, ktorý vie s klientom pracovať odborne a individuálne. Naopak kurz „Nutrikuchár“ prepája teóriu výživy s gastronomickou praxou. Učí, ako previesť výživové odporúčania do reálnych pokrmov, teda ako variť zdravo, chutne a zároveň nutrične vyvážene. Okrem základných princípov výživy sa zameriava na technológiu prípravy jedál, úpravu receptov, kombinovanie surovín, hygienu a organizáciu práce v kuchyni. Mnoho študentov preto absolvuje oba kurzy, teoretické znalosti z kurzu Poradca pre výživu si potom v Nutrikuchári rozšíria o praktické zručnosti, ktoré využijú buď pri práci s klientmi, alebo v gastronómii.
V tomto prípade nás kontaktujte na e-maile obchod@kurzyatac.cz alebo telefonicky +420 608 879 986, Vašu prihlášku/objednávku upravíme. NEPODÁVAJTE prosím novú prihlášku/objednávku.
E-mail potvrdzujúci prijatie prihlášky s údajmi k platbe Vám mohol spadnúť do spamu alebo ste e-mailovú adresu neuviedli v správnej forme. V tomto prípade prosím nepodávajte novú prihlášku/objednávku a kontaktujte nás na e-maile obchod@kurzyatac.cz alebo telefonicky +420 608 879 986.
Nie, Vašu objednávku/prihlášku po 14 dňoch od jej podania stornujeme. Pokiaľ máte o tovar/kurz aj naďalej záujem, je potrebné podať novú objednávku/prihlášku.
Chcete variť s väčším zmyslom?
Pridajte sa k novej generácii kuchárov, ktorí spájajú chuť, zdravie, kreativitu a zodpovednosť.
Staňte sa Nutrikuchárom!
Zábava na minútu, vedomosti na celý život.