Kurzy ATAC

Živý tréning - dinosaury našej doby?

Alternatívne výživové smery

Ako človek narodený v minulom tisícročí a odchovaný školským systémom minulého režimu som zvyknutý na živý kontakt s vyučujúcim. Nie že by som mal čokoľvek proti moderným výukovým systémom postavených na on-line platformách. Práve naopak. Valcujú nás vymoženosti a možnosti informačného veku as ohľadom na princíp vývoja by sme boli sami proti sebe, keby sme v tomto smere nedržali krok.

Keď som na začiatku tohto storočia začínal s prednáškovou a konzultačnou činnosťou, z ktorých postupne vznikli kurzy, ani vo sne ma nenapadlo, že o pár rokov budem čeliť vlne záujmu o štúdium z pohodlia domova.

A nie je sa čo diviť:

  • Kto by odolal lákavej možnosti sadnúť si na učenie v okamihu, keď má práve čas, prípadne mozog naštartovaný smerom k prijímaniu a vstrebávaniu nových informácií?
  • Nemusíme sa stláčať v lavici s ostatnými poslucháčmi a tlačiť si zadnicu na tvrdej stoličke.
  • Nie je nutné cestovať „cez pol sveta“ a riskovať dopravné zápchy a neskoré príchody .

Tieto a mnohé ďalšie dôvody odrádzajú v dnešnej dobe stále viac potenciálnych záujemcov o rozširovanie znalostí zaužívaným spôsobom.

On-line štúdium, ktoré je postavené na možnosti študovať podľa vlastného časového harmonogramu, ponúka naopak nemálo výhod. Ako človek „odkojený“ off-line výukovými systémami s nutnosťou počúvať prednášajúcich, ktorí sa medzi sebou „prali“ o tituly „uspávač hadov“ či „cholerický agresor“, viem, ako veľmi lákavá je predstava nikam nejazdiť a prispôsobiť si študijný život svojim vlastným predstavám. Na prvý pohľad to teda vyzerá, že sa karty obrátili jasne daným smerom.

Aj napriek tomu, že sa s celým tímom snažíme držať krok s dobou, viem, že som v oblasti výučby jednoducho „stará škola“. Racionalita mi hovorí, že on-line systémy majú dnes „zelenú“. A štatistiky v oblasti záujmu o konkrétne kurzy to jednoznačne potvrdzujú. Napríklad pred troma rokmi bol pomer medzi študentmi v živých a on-line kurzoch približne 80:20. Dnes je to presne naopak.

Pocitovo ale viem, že živé školenie, teda osobný kontakt s lektorom a možnosť diskusie na témy, ktoré ma aktuálne zaujímajú, on-line štúdium nahradí len sčasti. Tu je niekoľko dôvodov:

  • Energia každej živej akcie je neoznámiteľná a cez on-line systémy neprenosná.
  • Možnosť skákať vyučujúcemu do reči a pýtať sa na to, čo hneď potrebujem vedieť, cez on-line Poradňu nezrealizujeme.
  • Zdieľať vlastné skúsenosti s ostatnými študujúcimi je možné tiež iba naživo.

Kurz Poradca pre výživu , o ktorý je študijne najväčší záujem, trpí všetkými vyššie popísanými „neduhmi“. Stále viac ľudí má záujem študovať z domu . Je samozrejme pochopiteľné, že zahraniční študenti , prípadne ľudia s komplikáciami v oblasti cestovania, nemajú ani inú možnosť a pre nich je tak výber formy kurzu úplne jasný. Zostávajúca väčšina ale voľbu má. Smelo až drzo budem tvrdiť, že sú sami proti sebe, keď idú cestou menšieho odporu. Aj keby som sa snažil akokoľvek, nie je v mojich silách koncipovať on-line verziu tohto kurzu tak, aby skutočne plnohodnotne nahradila jeho dištančný náprotivok, ktorého súčasťou sú každomesačné živé školenia . Predtočené videozáznamy , ktorými v on-line Poradcovi suplujeme živé prednášky, majú svoj nemalý význam, ale živé stretávania a osobný kontakt s lektorom a ostatnými študentmi nahradiť nevedia.

V čom spočívajú najväčšie rozdiely?

  • Sú minimálne dvakrát dlhšie ako videozáznam.
  • Aj napriek jasne danému programu sa živé prednášky pri každom turnuse uberajú informačne trochu iným smerom. Ten nie je riadený mojou maličkosťou, ale naopak študentmi. Riešime tu témy, ktoré ich skutočne zaujímajú a majú potrebu sa v týchto smeroch rozvíjať ďalej.
  • S ohľadom na komorné prostredie týchto akcií sa vždy dostane na všetky otázky.
  • Na živých stretnutiach je vždy priestor na simuláciu reálnej poradenskej činnosti. Oproti tomu v on-line kurze nemám ako lektor možnosť naživo ukázať, ako môže prebiehať poradenstvo vo výžive v praxi.

V tomto smere som povinný tvrdiť, že dištančná verzia Poradca pre výživu je predsa len o stupienok hodnotnejšia, než „pohodlnejšia“ on-line forma. A to hovorím s plným vedomím toho, že on-line verzia Poradca je predajni oveľa úspešnejší.

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Vladimír Lauer

Týmto chcem veľmi poďakovať pánovi Jelínkovi za možnosť študovať Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu - on-line. Kurz bol naozaj bohatý a široko obsiahly. Veľa užitočných informácií prakticky ihneď zaradených do praxe vďaka výukovej hre ZOF. Do kurzu som sa púšťal hlavne kvôli sebe, preto som hľadal kurz, z ktorého vyjdem so skutočnými znalosťami a nie len s papierom. Na kurze ma milo prekvapil široký nadhľad informácií. Je vidieť, že sa pán Jelínek zaujíma okrem telesnej a psychickej aj o duchovnú sféru, a to ja osobne beriem ako najväčší plus, keď nepočítam aj celistvý prístup a zdravý nadhľad ku všetkým rozdielnym druhom stravovania. Pokiaľ chcete skutočné znalosti vo výžive, môžem tento kurz len odporučiť. Ja som s ním úplne spokojný a teším sa na absolvovanie ďalších kurzov.

Mgr. Pavlína Knittlová

Ďakujem Mgr. Martinovi Jelínkovi za ucelený pohľad na stravovanie a výživu jedinca. Naučil nás pristupovať ku klientom maximálne komplexne – a to jediné funguje dlhodobo. Vďaka.

Kateřina Kapková

Ďakujem osudu, že ma zaviedol až k Vám. Dva roky som márne bojovala s exemom na rukách. Prešla som si "klasickým" začiatkom, u ktorého mnoho ľudí končí: liečbou kortikoidmi. Potom som si o nich niečo prečítala a utiekla od nich k homeopatikom. Môj zdravotný stav sa o niečo zlepšil, ale stále to nebolo ono. Skúsila som teda – na radu jedného známeho – zmeniť spôsob stravovania. Objavila som pani, ktorá ma uviedla do sveta makrobiotiky. Bola som viac-menej samouk, až kým som na internete objavila Váš kurz "Makrobiotika v českej kuchyni". S nadšením som hltala informácie nielen o tom, ako sa makrobioticky stravovať, ale aj o tom, ako funguje tráviaci systém a ako dokáže správne zvolená a nakombinovaná strava prospieť telu i duši. Váš prvý absolvovaný kurz mi vysvetlil všetky zmeny, ktoré som na sebe zmenou stravovania pociťovala: exem z rúk úplne zmizol a navyše som sa zbavila tráviacich ťažkostí, ktorými som trpela od detstva bez toho, aby ma kedy napadlo ich riešiť. Brala som ich ako "normálnu" súčasť môjho života. O to väčší úžas a radosť vo mne vyvolalo ich zmiznutie. Varenie "novým" spôsobom sa mi náhle stalo vášňou. Kedysi som brala zeleninu skôr len ako "farebnú ozdobu taniera" a zrazu som pri jej krájaní a spracovávaní zažívala pocity šťastia (a tie trvajú dodnes.) Z mojej kuchyne začala postupne miznúť zelenina sterilovaná aj mrazená, údeniny urobili v chladničke miesto zelenín namiesto zeleniny , namiesto kupovaného chleba som začala piecť kváskový. Začala som skrátka tráviť v kuchyni viac času, pretože ma to robilo (a robí) šťastnou. A potom som v e-maile objavila Vašu ponuku na "Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu". Vzala som to ako výzvu a nič od toho nečakala. Bolo mi spočiatku jedno, či nadobudnuté znalosti využijem len pre seba a svoju rodinu, alebo aj pre iných. Znova som hltala ďalšie informácie o životospráve av hlave sa mi postupne skladala väčšia a väčšia mozaika. Vďaka praktickej časti kurzu - teda vytváraniu jedálnikov - sa vo mne usadil "program", ktorý ma teraz v kuchyni vedie. Úplne automaticky uvažujem o tom, aké dnes použijem strukoviny a ktorý fermentovaný výrobok, čím zahustím omáčku, aby som nemusela použiť múku, či prisypem semienka do polievky alebo ďalšieho chodu... Je to až úsmevné, ako človek zrazu "prepne" myslenie, keď vezme do ruky varešku :-) Aj keď... nedá sa povedať, že by som takto prepínala len v kuchyni. Odvtedy, čo sa snažím stravovať zdravo – a Váš kurz ma v tom VEĽMI posunul – sa mi zmenilo myslenie a vnímanie všeobecne. Zostrila sa mi intuícia, začala som sa mať viac rada, zbavila sa obáv a úzkostí atď. Dva dni po absolvovaní kurzu "Poradca pre výživu a suplementáciu" si tak v kuchyni varím obed a hovorím si: Kiež by som sa tým mohla živiť. Popoludní idem do mesta, stretnem známu, spomeniem jej, že mám kurz úspešne za sebou a ona sa pýta: "A nechcela by si mi občas niečo uvariť?" Takže varím sebe, priateľovi a druhý týždeň už aj kamarátke. A snívam o tom, že si zriadim jedáleň so zdravou domácou kuchyňou a začnem variť ešte aj ďalším.