Úvod / Ako sa u nás študuje / Prečo neoddeľujeme stravu a zdravie

Celý západný svet je v posledných rokoch posadnutý štúdiom rôznych spôsobov stravovania. Z výživy sa stali určité modlá, ku ktorým sa upína pozornosť výrobcov potravín, doplnkov stravy a samozrejme aj bežnej populácie.
Vedcom sa podarilo rozpitvať správanie metabolizmu do posledného detailu. Vieme tak, ako sa živiny v tele za určitých podmienok chovajú a ktoré pochody a v akom rozsahu ovplyvňujú. Z tejto pozície vieme, že strava ovplyvňuje naše zdravie rôznymi spôsobmi. V podstate sme vedecky preukázali to, čo tvrdil kedysi Hippokrates – „Jedlo nech je tvojím liekom a liek tvojím jedlom“.
Síce nie sme schopní vzťah strava - zdravie vyjadriť konkrétnou hodnotou (či strava ovplyvňuje naše zdravie z 20 %, 40 %, 60 % alebo 80 %), vieme ale, že vplyv má. Toto je veľmi významná informácia, ktorá sa v kontexte s neustále vyvíjajúcou sa spoločnosťou stáva dvojsečnou zbraňou:
Na jednej strane je skvelé, že máme možnosť riadiť svoje zdravie požadovaným smerom. Teda buď ho zlepšovať, alebo ho naopak likvidovať (áno, aj takí jedinci existujú, a nie je ich bohužiaľ málo).
Na strane druhej systém, v ktorom žijeme, veľmi dobre vie, že zdravie patrí medzi najvýnosnejší biznis vôbec. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa legislatíva mnohých krajín snaží mať túto oblasť čo najviac pod kontrolou.
Neveríte?
V tom prípade rozjímajte nad faktom, že v oblasti reklamy či akýchkoľvek oficiálnych informácií týkajúcich sa stravy a doplnkov nie je možné dávať ich účinok do vzťahu so zdravím. Všeobecne je výslovne zakázané tvrdiť, že by strava mohla akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať ľudské zdravie. A to nielen na úrovni liečby, ale aj prevencia pred vznikom akýchkoľvek ťažkostí.
Systém spoločnosti, ktorej sme súčasťou, je tak jednoducho nastavený. Pritom existuje nespočet vedeckých štúdií na celom svete, ktoré jasne preukazujú, že spôsob stravovania je nielen príčinou vzniku mnohých zdravotných problémov, ale môže im aj predchádzať a dokonca v mnohých situáciách aj definitívne riešiť.
Je samozrejme potrebné dodržiavať platné zákony v krajine, kde žijeme. Všetko v celom vesmíre sa vyvíja – preč sú napríklad doby, kedy sme boli bombardovaní reklamami na rôzne funkčné potraviny s tvrdením, že ich konzumáciou znížime cholesterol, schudneme či vyriešime osteoporózu.
Mgr. Martin Jelínek
Renáta Nováková
Zdravou výživou sa zaoberám už od svojej puberty, keď som zistila, že potrebujem udržať svoju váhu na uzde. Prešla som mnohými obdobiami, keď som myslela, že už to mám „vymakané“, ale potom prišlo tehotenstvo a problémy so štítnou žľazou. Zrazu bolo všetko inak. Hľadala som informácie na internete, pýtala sa známych atď. Zhruba pred rokom sa stalo niečo, čo ma nakoplo k tomu, čo dnes robím. Kurzy Martina Jelínka v tom hrali hlavnú rolu, vlastne stále hrajú. Okrem toho, že som si urobila kurz Výživa zo športu, aby som mala certifikát a mohla rozbehnúť podnikanie v tomto odbore, mi jeho prístup stále pomáha vo svojom rozvoji. Komplexnosť informácií, ktoré neustále zo seba chrlia, je neuveriteľná. Má to naozaj skvele prepracované a pokiaľ sa ma niekto spýta, kde a ako získať maximum informácií z tohto sveta, odporučím jedine Martina. Dnes viem, že zdravie človek nemá zadarmo, musí na sebe stále makať a nie je to iba o strave. Vždy, keď na nejakú otázku nepoznám odpoveď, viem, že ju nájdem na stránkach ATAC. Ďakujem za všetko.
Mgr. Andrea Hrušková
Som mamičkou sedemročnej dcérky, takže denne riešim, ako zostaviť jej jedálniček, aby bol chutný, vyvážený a zdravý. Informácie v kurze Výživa detí mi veľmi pomohli túto dilemu jednoducho vyriešiť. Oceňujem komplexný pohľad Mgr. Jelínka na túto problematiku a veľmi kvalitne spracovaný obsah kurzu.
Bc. Hana Brabec
S kurzom Vegetariánstva a vegánstva v praxi som bola moc spokojná, prebrali sme všetky témy, ktoré ma zaujímali. Venovali sme sa „verejne horúcim témam“ ako výživa detí, tehotných a dojčiacich a športovcov. Až vďaka kurzu som si uvedomila, aké zásadné (a bohužiaľ verejne vcelku zanedbávané téma) je problematika nadbytku vlákniny a antinutričných látok. Ďalšími zásadnými témami pre vegetariánov sú aj termika a energetické tendencie - sama som mala osobnú skúsenosť sa zimomrivosťou, ktorá sa vďaka výberu potravín postupne zlepšuje. Vďaka výukovej hre ZOF som si všetko precvičila, často vyvstal problém, o ktorom by som pri obyčajnom čítaní teória ani nevedela a musela som ho vyriešiť. To mi dalo určite najviac, zákonitosti sa mi dostali pod kožu, mohla som si prechádzať vlastnosti jednotlivých potravín a vzťah k preberanej téme.