Úvod / Ako sa u nás študuje / Ktoré výživové teórie uprednostňujeme?

Stále viac sa záujemcovia o štúdium u nás pýtajú, k akým výživovým teóriám sa viac prikláňame. Teda či viac kladieme dôraz na vysokosacharidové režimy, alebo naopak preferujeme nízkosacharidové diéty, ako sú paleostravovanie ai. Aj napriek tomu, že naša filozofia je jasne definovaná a stojí na celostnom prístupe, zaslúži si tieto otázky verejnú odpoveď „pod drobnohľadom“.
Ľudská bytosť dostala od prírody do vienka niekoľko úžasných metabolických schopností. Medzi tie základné patrí flexibilita (pružnosť) a adaptabilita (schopnosť prispôsobovať sa podmienkam). Obe sú vzájomne svojimi vlastnosťami a prejavmi prepojené a poskytujú nám niečo, čo môžeme označiť výrazom „možnosti“.
Tráviaci trakt človeka je naprogramovaný na to, aby sa choval ako všežravec. Nie v zmysle toho, ako definujeme všežravce u živočíchov nižšej fylogenetickej úrovne. Človeka považujme za všežravca preto, že je schopný „zožrať“ čokoľvek a súčasne to aj vcelku kvalitne stráviť. V tomto smere by s týmto faktom nemal mať nikto problém. Celý „fígeľ“ v oblasti možností, ktoré ako bytosti na najvyššej evolučnej priečke máme k dispozícii, spočíva v tom, že na rozdiel od zvierat vlastníme aj najviac vyvinuté vedomie. A práve naše vedomie nám umožňuje pristupovať k stravovaniu s možnosťami flexibility a adaptability.
Vysvetlime si trochu bližšie:
Každý človek je individualita – genetická (máme odlišný typ metabolizmu) i duchovná (sme nositelia individualizovaného vedomia). V dnešnej dobe nie je problém rôznymi metódami vyhodnotiť a určiť typ metabolizmu. Máme krvné testy, analýzy telesnej konštitúcie, testy DNA, metódy určovania metabolizmu pomocou vlasovej analýzy a mnohé ďalšie, ktoré skvele dokreslia obrázok o tom, čo v tele a za akých podmienok prebieha. Pokiaľ im rozumieme, máme možnosť potom prispôsobiť aj formu stravovania. Pre niekoho tak bude vhodnejšia vysokosacharidová, pre iných zase vysokotuková strava. A je to tak v poriadku, pretože to zodpovedá našim genetickým predispozíciám.
Lenže…
Do celej hry o tom, ako sa vlastne máme (či môžeme) správne stravovať, vstupuje druhá „polovica“ našej bytosti, a tou je vedomie. Obrovské množstvo ľudí má toto problém pochopiť, a je to veľká škoda. Uvedomenie si toho, akú úlohu zohráva vedomie v prístupe k stravovaniu, zásadným spôsobom rozhoduje o tom, ako sa bude správať naše zdravie. A od toho sa okrem iného odvíja aj celková úroveň nášho šťastia, po ktorom toľko túžime.
Vedomie je spôsob, akým vnímame svoju realitu.
Táto definícia nám umožňuje pochopiť dôvody, prečo je náš metabolizmus pružný a súčasne schopný prispôsobovať sa okolnostiam. Typickým príkladom sú ľudia odmietajúci jesť mäso. Dajme tomu, že ich dôvody sa nachádzajú predovšetkým v etickej sfére. Pragmaticky povedané to znamená, že nechcú svoj tráviaci trakt (na ktorého funkciu je „napojený“ systém autonómnej nervovej sústavy šíriaci v tele pocity a emócie) zaťažovať „mŕtvolami“. Jednoducho úroveň ich vedomia je na takom stupni, kedy sa z pozície slobodnej vôle rozhodli posunúť sa v tejto sfére vývojovo ďalej. A pretože myseľ (vedomá, podvedomá i nadvedomá), ktorá je produktom nášho vedomia, riadi fungovanie každej bunky nášho fyzického tela, je úlohou nášho tela, aby sa podriadilo príkazom mysle.
A tu vstupuje na scénu už spomínaná schopnosť pružnosti a adaptability. My ľudia – na rozdiel od zvierat – máme možnosť a súčasne aj schopnosť sa pomerne rýchlo prispôsobovať podmienkam, do ktorých sa dostaneme. Ak sú v súlade obe sféry (fyzická aj duševná), metabolizmus jednoducho "prepína" do iného režimu a vie v ňom bezproblémovo fungovať. Pokiaľ teda vegetariáni či vegáni prestanú jesť mäso a súčasne sa im podarí ostatnými skupinami potravín nahradiť chýbajúce bielkoviny a niektoré ďalšie zložky, je z nutričného hľadiska taká strava úplne v poriadku. Myseľ vyžadovala zmenu, ktorej sa metabolizmus jednoducho prispôsobil.
Nie je teda možné tvrdiť, že jeden spôsob či systém stravovania je lepší alebo horší, než iný. Je to rovnako nešťastné, ako tvrdiť, že jeden človek je lepší a druhý horší. Nikto nie je horší alebo lepší, každý sme iba na inom stupni vývoja.
Systém nízkosachatidových diét (napr. paleo) máme zakódovaný v génoch od svojich predkov, ktorí si týmto spôsobom života pred dlhými tisícročiami prechádzali. Ak my v dnešnej dobe zmeníme podmienky stravovania, genetika na základe svojich historických skúseností prepne náš metabolizmus do režimu, kedy si jednoducho „spomenieme“, ako s takou stravou nakladať, a jednoducho sa jej prispôsobíme. To isté platí o všetkých ostatných režimoch, nech už sú akékoľvek. Vždy je potrebné investovať dostatok času potrebného na to, aby sa telo i myseľ prispôsobili novej situácii, a súčasne neísť cestou absolútnych extrémov, ktoré vždy budú mať schopnosť vykoľajiť homeostatické systémy nášho tela z potenciálnej rovnováhy.
Z týchto dôvodov je potrebné vyhlásiť, že neuprednostňujeme žiadne systémy stravovania. Všetko je o uhle pohľadu a dodržiavaní pravidiel, ktoré nepoznajú skratky a nie je ich tak možné nijako obísť.
Pravdou ale je, že hlavný smer, na ktorý sa v kurzoch zameriavame, je naučiť študentov čo najširšiemu spektru pravidiel všetkých režimov stravovania. Najviac času ale strávime nad tými vysokosacharidovými. Toto má jeden jediný dôvod: Žijeme v čase, keď je naša populácia niekoľko tisíc rokov pod vplyvom poľnohospodárstva. Sme tak veľmi dobre adaptovaní na konzumáciu obilnín, ktoré robia zo stravy typicky vysokosacharidovú. Navyše úroveň pohybovej aktivity a emočného stresu (teda dva dodatočné a súčasne úplne zásadné faktory) sú dnes na úplne inej úrovni, než v ďalekej histórii, ku ktorej patrili aj iné spôsoby stravovania.
Nahliadané všeobecne – pretože sa drvivá väčšina ľudí na celej planéte stravuje vysokosacharidovým spôsobom, je naším cieľom, aby si ujasnila čo najviac pravidiel súvisiacich práve s týmto režimom.
Mgr. Martin Jelínek
Helena Vávrová, DiS.
Kurz Výživového poradcu od ATAC bol jedným z najlepších rozhodnutí v mojom profesnom aj osobnom živote. Poskytol mi hlboké a odborné znalosti založené na vedeckých faktoch a zároveň ma motivoval k ďalšiemu vzdelávaniu. Oceňujem nielen kvalitu výučby a prístup lektora pána Jelínka, ktorý dokázal vždy všetko zrozumiteľne vysvetliť, ale aj možnosť praktického využitia získaných znalostí v aplikácii ZOF. Bolo skvelé vidieť teóriu v praxi a hneď si overiť, ako s ňou pracovať v reálnych situáciách. Tento kurz by som odporučila každému, kto chce skutočne porozumieť výžive a pomáhať ľuďom na ich ceste k zdravšiemu životu. Ďakujem za skvelý základ, na ktorom môžem ďalej stavať!
Bc. Mária Šimková
Po napísaní a vydaní dvoch kuchárskych kníh som sa začala ešte intenzívnejšie vzdelávať v oblasti výživy a keď som hľadala vhodný kurz výživy, kurz ATAC ma zaujal svojimi dobrými odporúčaniami. Oslovil ma jeho dĺžkou a prepracovaným obsahom. A to nie je bežné, hlavne na Slovensku, kde sú kurzy výživového poradcu zväčša dosť povrchné a krátke. A ja som hľadala niečo viac. Kurzy pána Jelínka mi priniesli presne to, čo som hľadala. Kurz bol systematický a výborne spracovaný, aby poskytol pevný základ, na ktorom môžem ďalej stavať. Široký záber štúdia mi zase poskytol vedomie, že výživa je veľmi individuálna a nie čierno-biela. Albert Einstein povedal: „Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.“ A túto pravdu považujem za dôležitú pri štúdiu výživy. Študovať s pokorou a s neustálymi otáznikmi na konci viet, aby sa výživa nestala len teóriou, ale práve naopak, živým celkom, v ktorom v prvom rade hladíme na individualitu každého človeka. Dostatok času trvania kurzu výživy vnímam ako veľké plus k tomu, aby sa informácie uležali v hlave, prehĺbili dodatočným štúdiou a mohli sme ich poskladať do seba ako puzzle. Okrem bohatej teórie vnímam ako veľké plus ZOF aplikáciu, v ktorej sme takmer denne vytvárali modelové jedálničky pre široké spektrum klientov s rôznymi požiadavkami. Tak bol kurz zároveň praktický, čo ocení každý študent. Štátna autorizovaná skúška bola pre mňa výborným overením mojich znalostí a aj preverením, že ATAC kurz je naozaj kvalitne spracovaný a plnohodnotným pre zvládnutie tejto skúšky, ktorá ešte na Slovensku nie je. Taktiež bola pre mňa aj štartovným bodom k ďalšiemu štúdiu, ktoré som začala. GAPS protokol a práca vo výžive detí ma natoľko fascinovali, že som sa ďalej ponorila do štúdia tohto protokolu. Náš črevný mikróbiom je úzko spojený s našou imunitou a s naším zdravím, fyzickým i mentálnym, ovplyvňuje naše chute, náladu, hormóny.. Stojí za to sa oň starať. Pánovi Jelínkovi nesmierne ďakujem za jeho ľudskosť i profesionalitu, za jeho otvorenosť i pracovitosť, jeho osobný prístup a vzácne rady, a v neposlednom rade za jeho snahu pozdvihnúť výživové poradenstvo, hlavne na Slovensku, na vyššiu úroveň.
Ing. Hana Pechová
O výživu sa zaujímam už mnoho rokov, a preto som sa rozhodla sa v tomto odbore vrhnúť na profesijnú dráhu poradcu pre výživu. Začala som teda hľadať kvalitný kurz na internete, čo bola vcelku neľahká úloha. Nechcela som skončiť ako tzv. rýchlokvaška, ktorá papagájuje naučené frázy. Preto ma ihneď zaujali kurzy ATAC, ktoré sú založené na celostnom prístupe k človeku. Vyhovovalo mi spojenie s tradičnou čínskou medicínou, online forma štúdia aj systém myšlienkových máp, ktoré ma donútili každý deň sa na učivo pozrieť. Teraz sa pripravujem na vlastnú prax a ďalej sa vzdelávam. Kurz Poradca pre výživu môžem jedine odporučiť, je naozaj precízne zostavený.