Kurzy ATAC

Žito naklíčené

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Žito naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

154 kcal

Energia kJ

643 kJ

Bielkoviny

6.5 g

Sacharidy

25 g

Tuky

1 g

Vláknina

6.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.5 g) Sacharidy (25 g) Tuky (1 g) Vláknina (6.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.7 %) Sacharidy (68 %) Tuky (5.9 %) Vláknina (8.5 %)

Jedná sa o naklíčené zrná raže siateho (Secale cereale) - obilniny, ktorú spoločne s pšenicou radíme k najdôležitejším plodinám (obilninám) mierneho pásu.

Klíčený raž a zdravie

Klíčený raž je - rovnako ako ostatné naklíčené potraviny - bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov.
Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Klíčený raž je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka a fosforu, nutrične ho preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje malé množstvo lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Klíčený raž v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn raže je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.