Kurzy ATAC

Zimné zemiaky

Kategória: Zelenina / Koreňová

Zimné zemiaky

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

82 kcal

Energia kJ

341 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

16.2 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (16.2 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.3 %) Sacharidy (83.2 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (5.4 %)

Zemiaky sú hľuzy ľuľka zemiakového (Solanum tuberosum). Pôvodne pochádza z horských oblastí Ánd v Peru, odkiaľ sa veľmi úspešne rozšírili do Európy a následne aj celého sveta. Po pšenici, kukurici a ryži sú globálne najvýznamnejšou kultúrnou plodinou.

Zemiaky a zdravie

Obsahujú vysoký podiel škrobov – hodnota ich glykémie je nižšia ako u batátov. Sú zdrojom nadpriemerného množstva draslíka a vyššieho podielu vitamínu C. Zemiaky sú zdrojom glykoalkaloidov - konkrétne solanínu a chakonínu, ktoré majú toxické účinky. Ich najvyššia koncentrácia sa nachádza v nezrelých zelených častiach hľuzy pod šupkou a v okolí klíčkov, ich množstvo sa zvyšuje pôsobením svetla. Je preto žiaduce takéto časti hľúz pri príprave odstraňovať.

Zemiaky v kuchyni

Zemiaky majú v kuchyni veľmi široké použitie – najčastejšie sú základom pre prílohy k hlavným chodom. Pripravovať ich môžeme:
- v pare,
- vo vode,
- piecť,
- restovať,
- grilovať,
- smažiť.
Typické sú vo forme lupienkov a hranoliek. Sú najčastejšie súčasťou slaných receptov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.